Amikor a fiadat oktatod,a fiad fiát is oktatod.  ( Talmudi mondás)


Belépés

Név

Jelszó

Regisztráció
Elfelejtetted a jelszavad?

Craniosacralis terápia

 

 

 

 

A craniosacralis terápia egy különlegesen gyengéd, mégis rendkívüli módon hatékony kezelési forma, amely egyre elterjedtebbé válik. Alkalmazási lehetősége széleskörű  a szervezet öngyógyító mechanizmusaira, természetes védekezőképességére gyakorolt hatásának köszönhetően.

 

Jellemzője a mikromanipuláció, amely a koponyacsontok mikromozgásainak korrigálásán alapul. Ennek segítségével hatást gyakorolhatunk a test egyéb részeire, szerveire, szervrendszereire. A terápia célja a kötőszövetes határok, lemezek ellazítása, az izületi feszültségek korrekciója, az izomrelaxáció, az agyi-gerincvelői folyadék áramlásának normalizálása, az idegi funkciók harmonizálása, a koponyán belüli keringés javítása.

 

 

 

 

 


A terápia alapja a craniosacralis rendszer, amely a keringési és légzési rendszer mellett a szervezet harmadik nagy ritmusát képezi.

 

Ez egy élettani rendszer, amely minden aggyal és gerincvelővel rendelkező élőlényben megvan.

A craniosacralis elnevezés a cranium (koponya) és a sacrum (keresztcsont) funkcionális egységére utal. A rendszer az agyat és a gerincvelőt körülvevő és azt védő kötőszöveti hártyából (dura mater) és az abban képződő és keringő agyi-gerincvelői folyadékból (liquor) áll. A testben minden ideg kapcsolatban áll a dura materrel.

 

Ebben a kapcsolatban - fizikai vagy lelki sérülések miatt - kialakuló gátak akadályozhatják az agyi-gerincvelői folyadék áramlását, amely különböző rendellenességekhez vezethet. Az agyhártyák mellett minden olyan csont részét képezi a rendszernek, amely érinti az agyhártyákat és az agyhártyákkal összekötött kötőszövetes állományt. Ezek a csontok is állandó mozgásban vannak, és minden csontnak megvan a maga mozgástere. Amikor egy csont kimozdul ebből az adott mozgástérből, vagy egyáltalán nem mozog, az az agyi-gerincvelői folyadék áramlásának akadályozottságát jelenti.

Ha felborul az egyensúly a rendszerben, az nem csak az agy és a gerincvelő, hanem az egész ember szempontjából káros.

 

 

A craniosacralis rendszer szoros kölcsönhatásban áll az idegrendszerrel, az erek hálózatával, a nyirokkeringéssel, a légzőrendszerrel, a hormonális folyamatokkal és a csont-izomrendszerrel.
 A craniosacralis rendszernek, a szív-érrendszerhez és a légzőrendszerhez hasonlóan saját, érzékelhető ritmusa van. A craniosacralis ritmus 6-12 ciklus/perc, amely egyénenként változik, de egy emberen belül állandó.

 

A ritmus létrejöttében a koponya és a keresztcsont játssza a legfontosabb szerepet, mint a rendszer két vége. Természetesen az összes koponyacsont mozgásban van, és ez a mozgás az agyhártyák és az agyi-gerincvelői folyadék révén folyamatosan tovaterjed a testben.

Így a tapasztalt terapeuta a test bármely részén kitapinthatja a craniosacralis ritmust, ezáltal megállapítja az agyi-gerincvelői folyadék esetleges változásait vagy áramlásának akadályozottságát, majd nagyon gyengéd, apró mozdulatokkal segítheti a folyadék és a kapcsolódó lágy szövetek természetes mozgását .

Ezáltal fokozza a test önszabályozó folyamatait, nyugalmi állapotba hozza az idegrendszert és javítja az általános egészségi állapotot.A craniosacralis terápia egészen más, mint általában a masszázs, csontkovácsolás vagy a gerinc egyéb kezelési formái.

A kezelés során alkalmazott mozdulatok rendkívül gyengédek, aprók, érzékenyek; a terapeuta nem alkalmaz tekintélyes fizikai erőt vagy hirtelen mozdulatokat, a szervezet természetes hullámait és ritmusát követi, ezt használja fel a szervezetben történő változások előidézéséhez.

A craniosacralis terápia egy mélyreható gyógymód, amely segíti a szervezet természetes öngyógyító mechanizmusait, semlegesíti a stressz negatív hatásait, erősíti az általános ellenállást a betegségekkel szemben, visszaadja a fizikális életerőt, és jó közérzetet biztosít.

 

 

 

 

A craniosacralis terápia felhasználási lehetősége ezáltal igen széleskörű:


pl.: fejfájás, migrén, álmatlanság, idegfájdalmak; krónikus nyak- és hátfájdalom; asztma, krónikus hörghurut, arcüreggyulladás; tinnitus és egyéb középfülproblémák, fül-orr-gégészeti betegségek; lázas állapotok, fertőzések; krónikus fáradtság, kimerültség, stressz, feszültség, érzelmi nehézségek, depresszió; hormonális problémák; szív- és érrendszeri megbetegedések, magas vérnyomás, szédülés; motoros koordináció zavara; ortopédiai problémák, gerincbetegségek; fogászati és állkapocs-ízületi problémák; baleseti agyi és gerincvelői sérülések; műtét utáni működési zavarok; emésztési zavarok; menstruációs problémák; terhesség alatti és azt követő problémák; szülési trauma; csecsemőkori zavarok: szopási nehézségek, alvásproblémák, kólika, kancsalság; gyermekkori zavarok, hiperaktivitás, viselkedésproblémák, dyslexia, dyscalculia, autizmus, epilepszia, központi idegrendszeri sérülés (CP).

 

(Forrás: www.naturalbalance.hu )


vissza
Masszázsmagazin

© AyacLab Web Development