A tiszteletet nem kierőszakolni,hanem megszolgálni kell.   (Garcián)


Belépés

Név

Jelszó

Regisztráció
Elfelejtetted a jelszavad?

Bodzaszörp,ahogy Béci szereti

 

Hozzávalók: 6 liter víz, 20 nagyobb bodzavirágzat, izlés szerinti mennyiségű friss fodormentalevél,  4 kg cukor, 5 db citrom, 10 dkg citromsav, 1 kávéskanál natrium-benzoát(tartósítószer)

 

A bodzavirágokat forgalmas utaktól távol szedjük, keressük a teljesen kinyilt,egészséges virágzatot. A virágzatot felhasználás előtt nem kell megmosni,mert így az értékes virágpor egy részét is kimossuk belőle.

Tegyünk fel forrni 5 liter vizet, amelyben keverjünk el 3,5 kg cukrot. ( A cukor egy része mézzel helyettesíthető.) 

Miközben a víz felforr, a maradék  0,5 kg cukorból készítsünk karamellt, majd ha kész, öntsük fel 1 liter vízzel. A hideg víz hatására a karamell megkeményedik, de tovább melegítve szépen feloldódik. Ezt a karamellt öntsük át a szirupba, együtt forraljuk fel és hagyjuk kihűlni.

 

A kihült szirupba tegyük bele a bodzavirágokat, a felkarikázott citromot, citromsavat, a tartósítószert  és amitől különleges ez a szörp: a friss fodormenta vagy borsmenta leveleket.

Hagyjuk összeérni az ízeket, naponta legalább kétszer kevergessük meg és 4-5 napi állás után szűrjük bele üvegekbe.  Jól zárjuk le és a továbbiakban hűvös helyen tartsuk.

 

Vízzel higítva 1:6-1:7 arányban egész évben fogyasztható.

 

 

 


vissza
Masszázsmagazin

© AyacLab Web Development