Ha valakit ma legyőztek,holnap még ő lehet a győztes.    (Cervantes)


Belépés

Név

Jelszó

Regisztráció
Elfelejtetted a jelszavad?

A méltatlanul elfeledett köpölyözés!

Egy idézettel kezdeném az írásom: „Az élet vagyon. Használd fel!” (Teréz Anya)

 
Elgondolkodtató ez a rövid kis idézet. Modern korunk embere  nem felhasználja az életét, hanem garázdálkodik vele. Garázdálkodik az életével és az egészségével! Ez részben társadalmunk által ránk rótt, másrészt az önkéntesen vállalt terhek miatt van. A túlterhelés okozta egészségkárosodások csökkentésére számtalan mód létezik.
Születtek  modern wellness, gyógy és sport terápiák, de számos alternatív természetgyógyászati megoldás is létezik. Ezek közé soroljuk a köpölyözést is.

A köpölyözés egy ősrégi terápiás módszer.

Az ős magyar gyógyítók (sámánok, vajákosok, javas asszonyok) előszeretettel alkalmazták,de az  ókori Mezopotámiából származó emblémák szerint is már i. e. 3000 évvel  ismert  volt. A régi görögöknél a köpölyöző harang neves orvosok jelének számított - utalva annak fontosságára.A 19. századig a módszer világszerte elterjedt és hatásos eljárás; később azonban a klinikai-, kémiai kutatások előtérbe kerülésével teljesen kiszorult a gyógyászatból.

A köpölyözés helyileg és reflexes úton fejti ki hatását. A köpölyt harang alakú buraként vagy üvegcsészeként kell elképzelnünk. Erre régen az állatok felmelegített szarvát vagy bambusznádat használtak. Az eszközöket a testünket behálózó meridiánok különböző pontjain helyezik  el. A hagyományos bambusz-, kerámia- vagy üvegköpöly belsejét alkoholos kendővel törlik át, majd láng felett elhúzva, hirtelen mozdulattal a bőrre helyezik. A fellobbanó tűz azonnal elalszik, és vákuumos szívó hatás keletkezik. A köpöly 10-15 percig marad a bőrön. Hatására a test távolabbi pontjaiból a kezelés területére áramlik a vér, a köpöly alatt a bőr kimagaslik és a vérbőség hatására élénkpiros lesz. Az erős szívó hatás miatt felgyorsulnak a keringési folyamatok, az erekbe friss vér és több oxigén áramlik, beindul a méregtelenítés. A kötőszövetek megtisztulnak a felhalmozódott salakanyagoktól, majd a vese irányába távoznak. Manapság leggyakrabban a narancsbőr eltüntetésére és helyi fogyasztásra használják, de hatásos izomfájdalmakra, az izomláz, a megfázás, az allergia, az asztma, a tüdőgyulladás tüneteinek enyhítésére, valamint különböző anyagcsere-rendellenességek és menstruációs görcsök oldására is.

Egy személyes kiegészítés:

Gyógymasszőrként már sokféle masszázs technikát tanultam (köztük a köpölyözést is!) és egy részüket alkalmazom is munkám során. . A köpölyözés manapság elég méltatlan helyre szorult vissza a naturmedicinás kezelések sorában. Számomra  fontos, hogy időnként kapjak visszajelzéseket arról , hogy van értelme annak, amit csinálok. A tavalyi évben is kaptam egy fontos megerősítést: láttam egy filmet a televízióban a kínai olimpia előkészületeiről, a rendezvények technikai ,személyi és egyéb hátteréről. Többek közt bemutatták az olimpia orvosi rendelőit is. Egy kínai orvos kezelte az egyik olimpikont a filmen látható rendelők egyikében. A sportoló egy úszó volt. Fájt a válla a sok edzéstől. Az orvos megvizsgálta, majd elővett és felrakott három köpölyharangot a sportoló vállára. Köpölyharangot! Nem injekciót, tablettákat, hanem köpölyt!

Ha egy ilyen intenzíven fejlődő társadalom sportolóinak a huszonegyedik században megfelel ez a kezelés, akkor nekünk miért nem?


vissza
Masszázsmagazin

© AyacLab Web Development